Udgivet den 11/03/24
Svømmehallen i Tarm Idrætscenter skal være et naturligt mødested for hele familien. Med faciliteter og aktiviteter for både børn, unge, voksne og ældre skal alle kunne være aktive og være sammen på eget initiativ og i foreningsregi. At være aktiv i vand er sundt for både krop og sind og skaber vandglæde og vandkompetencer, som er vigtige i hele livet – og hvis vi kan gøre det i fællesskab, så bliver det hele meget bedre. Når du besøger vores nye svømmehal får du ikke bare det, men også en oplevelse. En oplevelse, der gør dig klogere på den unikke natur omkring Skjern Enge og Danmarks eneste delta, hvor ude og inde smelter sammen og hvor lokalområdet forenes. Med et udvidet rekreativt område bliver det muligt at svømme ude, hygge i fælles sauna og bade i ro og mag i varmtvandsbassinet, samtidig med at et ekstra bassin skaber mulighed for bedre udnyttelse af den samlede vandkapacitet. Derudover indrettes svømmehallen mere fleksibelt, så forskellige gruppers behov kan tilgodeses afhængig af aktiviteten. Alt dette etableres med bæredygtighed i fokus, hvor genbrug af eksisterende konstruktioner samt energioptimerende løsninger i driften prioriteres. Dét er vores projekt – dét er vores drøm!
Svømmehallen i Tarm Idrætscenter er svømmehallen for hele den sydlige del af Ringkøbing-Skjern Kommune. Hver dag danner svømmehallen rammerne for mange timers svømning, leg, læring, aktivitet, bevægelse og sociale relationer. Og det har den gjort i de over 45 år den eksisteret. Nu er vi dog ved et vendepunkt, hvor flere dele af svømmehallen kræver renovering og modernisering. Det ser vi som en fantastisk mulighed for at udvikle vores fælles svømmehal i en retning, hvor der er plads til alle samtidig med at flere specialiserede funktioner kan tilføjes. Projektet arbejdstitel er ‘Projekt Svømmehal 2025’.
Udviklingsrammen og den røde tråd for ”Projekt svømmehal 2025” har vi valgt at kalde ”Det blå delta”. Det er en direkte kobling til den unikke natur omkring Skjern Enge, hvor vi har Danmarks eneste delta og mange andre spændende rekorder.
Inden for denne udviklingsramme vil vi arbejde på at tænke naturen ind i svømmehallen både udseendemæssigt og formidlingsmæssigt. Det kan være billeder, grafikker, lyde, planter mm. der er kendetegnende for Skjern enge, blødere og mere naturlige former på bassiner, samt formidling af de spændende rekorder og andre naturelementer fra Skjern Enge – et koldtvandskar på 1 kubikmeter kunne fx visualisere at der hvert sekund løber 30 af den slags igennem åen. Samtidig vil vi også trække svømmehallens faciliteter ud i naturen med et udendørs bassin, der følger årstidens temperatur og er stor nok til at svømme i samt arealer, hvor deltaets natur skal omkranse det hele. Forskellige farver belægning kunne fx visualisere det helt unikke røde sand som findes ved udmundingen af deltaet. Arealet uden for svømmehallen tænkes også ind i et fælles mødested, som kan bruges af alle i området.
Der er til vores viden ingen andre steder i Danmark, hvor man har inddraget naturen og trukket den ind visuelt i svømmehallen og forsøgt at formidle den her. Og det er netop det, der gør vores projekt unikt, både for området men faktisk for hele Danmark. Samtidig tror vi på, at det kan være med til at binde Tarm og Skjern tættere sammen. Vi er svømmehallen for den sydlige del af kommunen og netop Skjern enge er det stykke vi har til fælles. Det taler også ind i Helhedsplanen, som er blevet udformet i et samarbejde mellem Tarm og Skjern, hvor svømmehallen vil komme til at blive en naturlig del af den blå/grønne korridor, som går gennem begge byer og ud på engene.
Med så stort fokus på naturen er det også vigtigt for os at prioritere bæredygtighed i projektet. Både ift. vores samfundsmæssige ansvar og for at understøtte kommunens vision om at blive CO2 neutrale. Derfor er både energioptimering, alternative energiformer, genbrug samt brug af miljørigtige materialer vigtige for os i projektet.
Vi kan ikke finansiere hele projektet selv. Derfor er der en grundig fondsproces i gang, som både skal bidrage til at udvikle projektet og give projektet økonomi. Derfor har vi bl.a. arbejdet med:
Vi er i dialog med de første fonde og det er fondsarbejdet vi vil arbejde videre på resten af 2024 og 2025.
For at den kommende svømmehal, bliver en svømmehal som vores gæster og faste brugere kommer til at elske, så har vi prioriteret at bruge god tid på at undersøge forskellige brugergruppers ønsker og behov. Det har vi gjort gennem møder med foreninger, møder med eksperter på forskellige områder, workshops for vores eksisterende brugere og ved at være åbne for inputs både direkte og gennem vores idégenerator. Det er nemlig vigtigt for os at den ‘nye’ svømmehal bliver en svømmehal som lokalområdet og alle der allerede bruger svømmehallen fortsat vil synes om.
Overblik over inputs
Her kan de se alle de inputs der er kommet ind gennem møder, workshops og idégeneratoren. De mange inputs har naturligt samlet sig i 5 temaer, som du kan se herunder. Nogle inputs har været af mere overordnet karakter og er derfor ikke med i nedenstående, men er stadig in mente i processen. Jo større ordet står skrevet, jo flere gange er det blevet nævnt. Alle idéer og inputs er blevet noteret ned, og bliver en del af det konceptkatalog, der skal udarbejdes det kommende stykke tid.